неделя, 22 септември 2013 г.

Фестивал „Живо наследство“ - 3 от 6


За шести път в Борисовата градина традициите оживяват в рамките на фестивала „Живо наследство“, който събира уникални късчета от фолклора, традициите и обичаите на различни общности в България.

Банатските българи от Бърдарски геран превземат сцената за трети път, но определено вече са любимци на публиката, както ще се убедите от заснетото видео.

Благодарим на Фондация „Работилница за граждански инициативи", че за пореден път оцени усилията ни да опазим банатския български фолклор и да го направим познат и обичан от все по-широка публика.

В тазгодишното издание на фестивала участваха още Групата от Народно читалище "Св.Св.Кирил и Методий -1914г.“ в град Баня, която пресъздаде старчовски игри по време на Сирни заговезни от района на град Баня.

Участниците от Народно читалище "Петър Парчевич-1927" село Асеново и НЧ „Развитие“ село Въбел общ. Никопол приготвяха вкусни гозби, банатски ястия, тестени изделия, посни "картофи и галушки".

Групата към Читалище "Гео Милев-1954" в град Момин проход  участва във фестивала с ателие по плетене на колани, чорапи и красива българска дантела.

От клуб "Ръкоделие" Самоков направиха демонстрация на шита дантела и совалкова дантела.
Децата от Народно читалище "Любен Каравелов 1897" в село Куртово Конаре изработваха кукли от царевична шума.

По време на фестивала танцуваха каракачански, цигански и български народни танци младежите от фолклорна група "Етнос" от град Монтана.

Групата от Народно читалище "Марица-2008" село Райново демонстрира работа с грънчарско колело.

Група от НЧ "Братство" в град Кюстендил направи демонстрация на изработване на кукерски маски.

Групата от НЧ "Искра 1897"село Ягодово представи български народни хора, народни танци – две групи възрастни и женска певческа група.

Детска школа по приложно изкуство с преподавател Ива Пенчева рисува върху коприна девет-метрова рисунка на коприна.

Проектът на тазгодишния фестивал е финансиран от Столична програма "Култура" на Столична община за 2013г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата - 2019г.


Повече снимки тук и тук, и тук.

Специални благодарности за прекрасните снимки на фотографа Будимир Генов!Няма коментари:

Публикуване на коментар